Hide and Seek Festival, London

 

Istražujući nove forme pozorišnog izraza ApsArt je otvorio novo poglavlje u svom radu i započeo avanturu koja vodi u nepoznatom ali veoma uzbudljivom pravcu. Naime, u brojnim gradovima u Evropi i svetu  sredinom devedesetih godina je začet veliki kreativni pokret,  sačinjen od brojnih i veoma raznorodnih predstavnika, čiji je cilj pretvaranje ulica, trgova i javnih gradskih prostora u velika igrališta. Igre koje se prave i odvijaju na tim prostorima nazivaju se „pervazivnim igrama“ – što je naziv koji potiče od engleskog prideva „pervasive“ u značenju „prožimajući“.

Ova vrsta igara je dobila naziv „prožimajuće“ upravo zbog toga što se prožimaju, prepliću i mešaju sa stvarnošću. Pervazivne igre se naime odvijaju u realnom prostoru, u realnom vremenu, i za razliku od video igara omogućavaju igračima da stupe i stvore realne socijalne odnose sa drugim igračima. Te igre pretvaraju gradove u prava igrališta i omogućavaju igračima da lako, brzo i jednostavno, ulazeći u igru, sagledaju stvarnost potpuno novim očima: kao imaginarni svet u kome važe pravila igre.

Za igranje ovih igara nije potrebno ništa osim dobre volje, radosti i malo slobodnog vremena. One ne zahtevaju komplikovanu scenografiju, kostim ili pozorišnu zgradu. One su živo pozorište na ulicama i trgovima. Ipak, u poslednjoj deceniji, za igranje ovih igara se često koriste različite vrste tehnologije, koje nisu neophodne za odvijanje pervazivnih igara ali su, na određen način, njihov katalizator. Tako se već nekoliko godina ljudi po gradovima Evrope i sveta igraju uz pomoć mobilnih telefona, GPS uređaja, palm-top kompjutera, različitih vrsta senzora itd. 

Danas u svetu postoji nekoliko velikih festivala pervazivnih igara. Najpoznatiji su Come Out And Play u Njujorku, Hide and Seek  u Londonu, IgFest u Bristolu itd. Na njima se okuplja zajednica dizajnera pervazivnih igara kojih u svetu ima sve više i koji stvaraju sve raznovrsnije i sve maštovitije ulične, gradske igre. Činjenica da se ta zajednica svake godine višestruko uvećava govori o tome da pervazivne igre postaju sve popularniji i sve ozbiljniji vid kulturnih, edukativnih i zabavnih aktivnosti u velikim gradovima. Te igre zapravo predstavljaju veoma moćan instrument edukacije i socijalizacije koji omogućava ljudima da sagledaju stvarnost i ljude oko sebe na drugačiji, humaniji i bolji način, i savladaju prepreke, stid  i otuđenost koji ih sprečavaju da slobodno i nesputano komuniciraju sa svojom okolinom.

ApsArt je prva organizacija u Srbiji koja se ovom vrstom suštinski pozorišne aktivnosti (pervazivne igre možemo smatrati i umetničkom formom bliskom uličnom pozorištu) bavi na sistematičan i organizovan način. Do sada smo uspostavili saradnju sa nekim od najpoznatijih svetskih umetnika koji se bave ovom vrstom aktivnosti. Tako se studijski boravak u umetničkoj grupi Blast Theory iz Brajtona, gde su Bogdan Španjević i Mirko Stojković boravili kao artists in residence u januaru 2010, pretvorio u pravu inspiraciju za nove projekte pervazivnih igara. U tom cilju je ApsArt razvio  i patentirao specijalan hardver koji omogućava masovno igranje uličnih igara uz pomoć mobilnih telefona.

Sve o projektu pervazivnih igara možete naći na sajtu grupe YenDva3