SRBIJA I NORVEŠKA ZAJEDNO U BORBI PROTIV OPASNIH POLITIČKIH VIRUSA

ApsArt organizuje pervazivnu igru u saradnji sa Domom Omladine, norveškom organizacijom Chain Reaction kao i Media Lab odeljenjem Univerziteta u Trondhajmu. Reč je o zabavnoj gradskoj igri u kojoj se prepliću stvarnost i fikcija pod nazivom „Random Friends“ u kojoj timovi iz Srbije i Norveške sarađuju kako bi očistili svoje zemlje od opasnih političkih virusa.

Chain Reaction i ApsArt su praveći ovu igru pronašli zajedničku crtu koja spaja dve zemlje – bogatu Norvešku na severu i siromašnu Srbiju na jugu Evrope. Naime obe zemlje nisu članice Evropske Unije, a njihovo stanovništvo pokazuje manje ili više priličnu rezervisanost prema toj ideji.

Igra „Random Friends“ omogućava timovima igrača iz Beograda da u koordiniranoj akciji sa timovima iz norveškog grada Trondhajma u on line komunikaciji i na ulicama svojih gradova ispitaju svoje teritorije i otkriju koji virus je više zahvatio njihovo građanstvo – virus EUfobija ili virus EUforija. U kakvom je stanju naše stanovništvo saznaćete kroz niz zabavnih, performerskih zadataka i naravno ukoliko se priključite igri. Igra je prvi put odigrana u maju 2011. godine, a kako je protekla možete pogledati ovde.

Ova igra predstavlja svojevrstan eksperiment i izvodi se kao deo doktorske disertacije istraživača u Trondhajmu, Elene Perez – i predstavlja prvi ovakav poduhvat u Beogradu. Igra je prvi put odigrana u maju 2011. godine.