ČAROBNJACI IZ O.Z-a (Okružnog zatvora)

Dramske radionice u Specijalno zatvorskoj bolnici Beograd, 2006 – 2012.

Tokom šest godina rada u Specijalnoj zatvorskoj Bolnici u Beogradu kroz dramske radionice je prošlo više od 200 mladih ljudi osuđenika i osuđenica, uglavnom sa D –odeljenja (odeljenje na kome su lica kojima je izrečena obavezna mera lečenja bolesti zavisnosti od droga).

Većina osuđenika/ca je bila na radioncama u ciklusima koji su trajali šest meseci ali i duže. Proces rada je otvoren, gde se kroz drmaske igre, vežbe i improvizacije spontano dolazi do materijala koji postaju tkivo za predstavu. Na tom putu istraživanja i razvijanja priča radilo se i na ličnom planu (samopouzdanje, iskrenost, razumevanje postupaka/reakcija/emocija) kao i izgradnji grupe i međusobnog poverenja.

Za ovih šest godina producirane su tri predstave koje su izvođene u samoj ustanovi kao i na pozorišnim scenama u Beogradu.

Predstave:

Čarobnjaci iz O.Z-a, neverbalni performans fizičkog teatra izveden u Domu omladine 2007. kao i u Ustanovi kulture Vuk Karadžić. Maske za performans izradili su sami osuđenici.

Čiji si ti, Petre?, forum predstava koja je problematizovala pitanje postojanja neformalnog sistema osuđenika kao i bespomoćnosti formalnog sistema i njegovih službi na putu jednog mladog čoveka koji se bori za dobar sopstveni ishod. Predstava je izvođena 2008. u okviru BITEF Polifonije u samoj ustanovi, kao i u KPZ za maloletnike Valjevo.

Pinokio 4-0-D, adaptacija romana Pinokio, Karla Kolodija, izvedena u Ustanovi kulture Vuk Karadžić 2009. godine.

Najveća radost i rezultat ove višegodišnje prakse jeste činjenica da su neki polaznici dramske radionice postali saradnici ApsArt-a na mnogim našim drugim projektima.